Szabó Richárd természetgyógyász

Szabó Richárd

- Fülakupunktúrás addiktolgus
- Természetgyógyász refleológus
- Természetgyógyász kineziológus
- Dietetikus hallgató (BSc)

A természetgyógyászat nem más, mint az ősi népi, kínai, indiai, egyiptomi és görög eredetű orvoslás, amit a több évezredes tapasztalatok és az egyre nagyobb számú modern kutatások igazoltak. A természetes gyógymódok hatásmechanizmusa nem minden esetben ismert, maradéktalanul a modern kori tudományos módszerek magyarázni nem képesek, viszont mérni (labor, képalkotó eljárások stb.) tudjuk az általa kiváltott kedvező hatásokat. Ezek a gyógymódok a szervezet öngyógyító erőit, a regenerációs képességeket serkentik. Nézetem, hogy a modern kori nyugati medicina és a természetgyógyászat együttesen alkalmazva a leghatékonyabb, ezért a nyugati orvostudományokhoz tartozó dietetikát tanulom, hogy integratívan szemléletben segíthessek. Mindkét orvoslásnak megvannak a lehetőségei és határai, egy jó szakember mindig szemelőtt tartja ezeket.

Tanulmányaim:
Fülakupunktúrás addiktológiai eljárásokból és reflexológiából a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézetben (GYEMSZI) szereztem sikeresen állami végzettséget. Természetgyógyász kineziológiából az Egészségügyi Nyilvántartási és Képzési Központban (ENKK) szereztem hivatalos állami bizonyítványt. Kineziológiából nemcsak egy módszert ismertem meg, hanem a különféle módszerek mellett általános kineziológiát, rajzelemzést is tanultam. Hazai  és külföldi szakmai továbbképzéseken és konferenciákon rendszeresen részt veszek, hogy a legkorszerűbb kutatási eredményeket, újdonságokat és a kollégáim tapasztalatait is alkalmazhassam a  gyakorlatban.

Magyarországról egyedüliként és elsőként végeztem el az amerikai, német hadsereg által is használt fülakupunktúrás/fülreflexológiás módszert. Az Amerikai Egyesült Államok Légiereje Akupunktúrás Központjának az igazgatójától tanultam meg az általa kutatott, összeállított protokollt. A továbbképzést a magyar Egészségügyi Engedélyezési és Közigazgatási Hivatal is elismerte számomra. A módszere többek között kiválóan alkalmazható gyors fájdalomcsillapítóként, feszültségoldásra, függőségekről való leszoktatásban.

Hazánk első fülakupunktúrával, fülreflexológiával foglalkozó szakblogjának elindításával (akudetox.hu), nemcsak a módszer hiteles ismertetése a célom, hanem a legújabb kutatási eredményeket, tapasztalataimat szeretném megosztani a hazai szakemberekkel.

A kezelések során a WHO (Egészségügyi Világszervezet) által is számos klinikai vizsgálatban helytállt fülakupunktúrát, fülreflexológiát használok.

Jelenleg a Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Karán dietetikát (4 éves BSc) tanulok.

Média megjelenések:
Napló napilap (2015.12.30.)
Napló napilap (2015.08.28.)
Napló napilap (2014.04.07.)
Kineziológia Magazin 2014. június-júliusi szám
Kineziológia Magazin 2017. áprilisi (44.)szám

AranyTű Rendelő

Pápa
8500
Esterházy út 5.
Telefon: 
E-mail: 

Rendelés

Kezelésen csak előzetes bejelentkezés után lehet résztvenni!
Bejelentkezni az alábbi telefonszámon lehet: 06-70/386-0882

A legelső alkalommal célszerű elhozni a betegségei orvosi dokumentációját, gyógyszerei listáját, hogy átnézhessem és rögzíthessem a kezelés szempontjából lényeges elemeket. A betegség történetének megbeszélése után a lehetőségekről tájékoztatást adok, hogyan is néz ki pontosan egy kezelés és az árakat is megbeszélem a kezelttel. Ezután a szükséges terápia szerint vagy fülakupunktúrás kezelést vagy reflexológiát vagy kineziológiát alkalmazok, esetleg ezek megfelelő kombinációját.

Fülakupunktúrás kezelés során hosszabb, helyi akupunktúrás tűket helyezek be a fülkagylóba, amik kb 40-50 percig bent vannak és nyugodt, relaxált pihenést biztosítanak. Ezeket az ülés végével eltávolítom és nagyon pici, bőrszínű ragtapaszoknak látszó 1 mm-es tartós tűket helyezek fel, amik napokig bent maradhatnak. Többféle tartós tűk közül választhat a beteg, amiknek a speciális előnyeiről személyesen bővebb tájékoztatást adok.

Szükség esetén egészségügyi tanácsadást végzek a kezelések részeként. A fülakupunktúrás és fülreflexológiai terápia személyreszabottan zajlik. A kezelések alatt a beszélgetés során pontosabban megismerhetem a kliens problémájának okait, így hatékonyabb a terápia.

A kezeléseket 4-7 naponta ismételni kell, mivel a féltartós tűk hatása 5-6 napig tart, utána fokozatosan elmúlik a hatása.

Akik félnek a tűktől, azoknál fájdalommentes lágylézeres kezelést alkalmazok mágnesgolyókkal kiegészítve.

Kineziológiai kezelés során az izmok fiziológiás tónusainak a változásaiból következtetek a kezelt személy állapotára, és arra, hogy egy adott dolog, gondolat, stb. okoz-e a szervezete számára stresszt, vagy terhelést. A speciális izomvizsgálat segítségével nemcsak a stresszt kiváltó tényezőt tárjuk fel, hanem a megfelelő kezelési technikát is az izomtónus változásai segítségével keressük meg. A kineziológia a hagyományos távol-keleti gyógyászatra épülő gyógyítási és egészségfejlesztő rendszer, mely izomtesztek, valamint speciális egyensúlyi és koordinációs technika segítségével oldja az ember távol-keleti megközelítés szerinti energiarendszerében levő blokádokat, kiegyensúlyozatlanságokat. A kineziológia az emberi képességek, készségek fejlesztésével, prevencióival foglalkozik azáltal, hogy a múltban és a jelenben elszenvedett stresszek, traumák negatív nyomait semlegesíti. A kineziológia az orvostudomány, a pszichológia és a pedagógia határterületén lévő készségfejlesztő, kiegészítő gyógyító rendszer. A kineziológia segít az egészségmegőrzésében, a betegségek megelőzésében, gyógyításában, az öngyógyítás folyamatában, a betegségek mögött álló problémák feltárásában, a rehabilitációban, a személyiségfejlődésben.
A kineziológia segítségével olyan időszakokra is visszatérhetünk, ami a lelki probléma gyökere. A kiindulási problémához kapcsolódóan az izom tónusainak monitorozásából következtetjük, hogy mely életszakaszban alakult ki a jelen helyzetünk első (primer) stresszfaktora. A jelen stressze másodlagos stressz, vagyis egy (vagy akár egymást erősítő több) korábban megtörtént esetet az agyunk tudatalatt vagy tudatosan összekapcsolja az aktuális helyzettel. A kineziológiai kezelés alatt, felidézi a kliens a korábbi stresszt kiváltó tényezőt, és megfelelő stresszoldó technikákkal átformálva és tudatosítva megértve megerősödve jöhet ki belőle. Többek között azért, mert a tudatalatti nem tudja megkülönböztetni, hogy valami a valóságban vagy a képzeletünkben történt-e meg.

Reflexológiai kezelések során a kéz, a láb és a fül reflexzónáit ujjnyomással vagy más mechanikai, fényterápiás hatással kezelem. Tevékenységem során felhasználom a klasszikus, a modern és a népi természetgyógyászati módszereket, valamint a hagyományos távol-keleti orvoslás módszereit is. Szükség szerint kiegészítem a beteg ellátását megfelelő étrendi és mozgásgyakorlatokra vonatkozó tanácsokkal.

A fentiek értelmében nem kizárólag “talpmasszázst” végzek. Más mikorterület (fül, kéz) terápiáját is bevonom, amennyiben szükséges.