Kasza László

Kick Boksz " Veteránja"

"Ha az ember nem érzi a mindennapok sikerét, keserű tud lenni. A mindennapok sikeréhez viszont állandóan nyüzsögni és bizonyítani kell".
Karinthy Márton gondolatával indított Barátom László

Az élet számtalan érdekességet hoz az ember életében. Nem untatásképpen, de ismét egy kedves, régi ismerősömről írok Nektek Kedves Olvasóim.
Most nem mondhatom el, hogy személyesen ismertem, ezt a "veteránt" de 2015. őszétől a facebookos ismerősöm lett.
Felfigyeltem egy megosztásra, hogy milyen lelkesedéssel tud egy ember írni a sport teljesítményeiről, az edzéseiről és nem utolsó sorban a hobbijáról. Tetszésemet nyilvánítottam ki az oldalon és Ő ezt megköszönve bejelölt, örömmel el is fogadtam és egy újabb ismerőssel bővült a "repertoárom". Akkor már gondoltam arra, hogy ez a fiatalember megérdemelné, ha írnának róla. Minden alkotó, tevékenykedő emberről fontos írni, hogy emberek ezrei vagy akár százezrei is megismerjék. Ez az ember nem más , mint Kasza László az Angyalbőrbe öltözött "ördög", a "Veterán"

1969 tavaszán a "Kosok" hónapjában született egy kis Pápa melletti településen Adásztevelen. Szüleiről  nagy szeretettel beszél. Édesapja volt a példaképe és a mai napig is Ő. Emberséget, kitartást, felelősségteljes munkát és az elhivatottságot is tőle tanulta. Büszke Apukájára, aki több évtizedig egy bányában 400 méterre a föld felszíne alatt kereste kenyerét. Laci is jó párszor nyári szünetben dolgozott ott apukája mellett. Hatalmas szívlapáttal kellett megismerkedni, mellyel a szenet lapátolta. Izzadságos kemény munka volt, de megbirkózott ezzel is. Itt ismerte meg a kitartást és a munka iránti tiszteletet.
Általános iskola után Pápán a híres elismert a Petőfi Sándor nevét viselő Gimnáziumban folytatta tanulmányait. Sikeres érettségi után Veszprémben sajátította el az autóvillamossági műszerész szakmát.
A hosszabbítások után elérkezett az idő, hogy beálljon katonának és azóta is viseli a mundért, most már hivatásosként.

Mint minden férfi életében, Lacinak is megtetszett egy kislány, akit feleségül vett és két csodálatos gyermekük született. 1995 óta él Pápán a családjával.

Érdekes ember, érdekes sportág szeretetével. 1986-ban Kung Fu-val kezdett, majd 1994-ben szerzett fekete övet. Ezzel kezdődtek el sikerei. Büszke arra, hogy elsőként 1995-ben Ő hozta be a Thai Bokszot szeretett városába. Neki ez nem volt elég 1997-ben a Kick Bokszot is, melyben jelenleg a 3. DAN mesterfokozatnál tart. Most már csak a Kick Bokszal foglalkozik és amire nagyon büszke, hogy saját edzőtermében oktat ifjakat és véneket, nőket és karakán férfiakat.

Barátunk 1987-ben kezdett versenyezni és 5. helyezett lett egy Kung Fu versenyen. Az élményeket a harcokat tovább folytatva egyre nagyobb kihívásoknak tett eleget. Bizonyította rátermettségét a nagyvilág előtt is. 1992 első stílus bajnokságát megszerezte, majd rá egy évre meg is védte. 1995-ben egy Thai Boksz versenyen vett részt. Bánatára egy makacs sérülés miatt a versenyeken való részvételeket ki kellett hagynia, de már akkor nagyon elszántan oktatta lelkes tanítványait. A 2000-es év változást hozott életébe. Újra fáradhatatlanul edzett, hajtott, hogy ismét ringbe szállhasson. Gőzerővel készült a 2008-as csehországi Kich Boksz világbajnokságra. A selejtezőket megnyerte, tehát így a válogatott tagja lehetett. A világbajnokságon a küzdelmi veterán kategória 75kg -ban arannyal jöhetett haza. A VB után nem volt egy pillanat leállása sem, mert készült a 2009-ben Olaszországban megrendezésre kerülő Kich Boksz Európa Bajnokságra. Tenni akarása, célja nem volt hiába való. Szép győzelmekkel, egy ezüst és egy bronz éremmel térhetett vissza.

A sérülése ismét kiújult ezért a versenyzéseket szüneteltetnie kellett, de szerencsére formagyakorlatok kategóriában folytathatta a hazai és nemzetközi megmérettetéseket. 2009-ben és 2013-ban a tradicionális formagyakorlat kategóriában országos bajnoki címet, 2010-ben Európa kupát, 2011-ben pedig Világkupát szerzett. Kemény edzések, fáradhatatlan hajtások, és munka mellett további sikerek vártak Lászlóra. 2012 Világbajnoki ezüstérem, majd 2013-ban kézben tarthatta a Világbajnoki aranyat is.

Azért az idő foga és egyéb felelősségteljes munka, hivatás már nem tette igazán lehetővé az alapos edzéseket. Az egyes megmérettetésekre kevesebb idő jutott. Utolsó versenyére 46 éves korában került sor, amikor Veterán K-1 kategóriában léphetett ismét a ringbe egy Semi-Pro országos bajnoki övért, amit Laci az első menetben kiütéssel meg is nyert.
A sportnak közösségkovácsoló és jellemformáló ereje van, a sport megtanítja az embert a napról napra következetesen elvégzett munkára, a helytállásra, arra miként kell küzdeni és miként kell győzni. Megtanít arra, hogy az álmainkat érdemes követni, de az álmokat csak nagyon komoly munkával lehet elérni.
Sportmunkásságát elismerték, a kitartó munka miatt többször is kitüntették. Hende Csaba miniszter úr megköszönte mindazt az örömöt, amit a sportolók a nemzetnek, a magyar embereknek szereztek, és kifejezte a Magyar Honvédség nagyrabecsülését. A miniszter a „Hazáért” és a „Honvédelemért” kitüntető címeket, emléktárgyakat és emlékérmeket adott át, Kasza László honvéd zászlós, kick-box világbajnoknak a horvátországi világbajnokságon szerzett ezüst-, és bronzérme jutalmául.

Kasza László immár csak és kizárólag újabb tanítványokat indít el, hogy méltóak legyenek az utódok az ő "Veterán" teljesítményéhez. Remek küzdősport oktatóvá vált, sőt még egy női alakformáló csapata is van.
2011-ben a Karaoke Világbajnokság magyarországi selejtezőjének Veszprém megyei fordulóját is megnyerte, ezzel bekerült az ország 16 legjobb versenyzője közé.

Kérdésemre, hogy mi a hobbid?

-Egyszerű választ adott. A zene, a diszkó és a ring az élete.
Pápán egy remek stabil bulizós gárdát hozott össze, akikkel rendszeresen rendeznek összejöveteleket, hogy az emberek jobban összekovácsolódjanak. Nosztalgiázni nagyon jó, az embert visszarepíti ifjúságuk színterére.

Örömmel mesélt Márczy György tanár úrról, aki már a 70-es évektől Disco-zott sok helyen. Tanár úr a fiatalságom szerves része volt a Diákcentrum Disco-ival...-felidézve a 70 -es éveket. Egyetlen egyszer sikerült a DJ -vel egy közös nosztalgia estet szervezni, ahol fergeteges hangulatot teremtettek. Fontosnak tartja a mai rohanó világba a stressz oldására a szórakozást, hogy a heti gőzt kitudják engedni magukból. Szinte havi rendszerességgel a "lovak közé csapnak"és közösen buliznak. Barátai körében szívesen énekel Komár László és Fenyő Miklós számokat. Az örök ifjú " Veteránunk" az igazi rock and roll pápai "királya". Szereti a kihívásokat több zenei műsorban is próbálkozott kisebb nagyobb sikerrel.
Utolsó megmérettetése egy kereskedelmi TV csatornánál is bizonyíthatott, bár nem őrá jellemző tulajdonságokkal ruházták fel, itt egy agresszív apát kellett alakítania, ami ismeretlen volt számára.

Az időnk véges, és búcsúznunk kellett. Mit is mondhatnék Lacinak Laciról? Maradjon meg örök ifjúnak. Jó kedve, vidámsága, lelkesedése, kitartása, tanítványai, céljai mindig legyenek szeme előtt, s ezek hajtóerőként működjenek. Adja tovább a fáklyát az új tehetségeknek.

"A jó főnök időnként maga is lapáthoz nyúl. Ez az egyedüli módja, hogy a siker ára és értéke ne merüljön feledésbe"
Sofi Oksanen egy fiatal Finnországban született írónőtől idéztem

Hegyi Ilona

 

 

Viktória-Gyorsétterem-Pápa

Három az egyben

Delta Üzletház Pápa

Közel negyed évszázada a piacon

Kiss-Festék-Kisáruház

Két rokon a színek világában