Életben maradni

Arany-és platinalemezek, slágerlista-vezető dalok, Fonogram, Artisjus-és eMeRTon-díj, teltházas koncertek, számtalan szólósiker. Dalai rendkívül érzékenyek, a lélekig hatolnak. Olyanok, mint ő. Ha kell, játékosak, ha arra van szükség, keményen hangzók. Zsédenyi Adrienn, Zséda mindannyiunkhoz szól. Az énekesnő a megváltozott helyzetben, a járvány okozta kényszerű visszafogottság idején sem pihen. Klipek, egy új lemez, a közönséggel való mielőbbi találkozás foglalkoztatja. Telefonos interjúnkban arról érdeklődtünk, miként töltötte az ünnepeket, illetve mik a legújabb zenei tervei az új esztendőben.



-    A decemberi időszak számomra mindig nagyon mozgalmas, még ebben a megváltozott helyzetben is. Lemezt készítettem, a Hello című videoklipet forgattuk és raktuk össze, de az ünnepekre mindig nagyon készülök, azok nagyon fontosak nekem. Pár napot töltöttünk Pápán, a városhoz nagyon kötődöm, nem is tudom elképzelni az ünnepeket anélkül, hogy hazalátogatnék. Nagyot szoktunk sétálni, templomba megyünk, anyukám, apukám főz, az ilyenkor szokásos hagyományos ételek mindig őrületes gasztronómiai élményt jelentenek. Aztán ott vannak a barátok, akikkel mindig jó találkozni. Az ünnep talán kicsit visszafogottabb volt, de igyekeztünk lélekben megadni a módját. Nagyon fontos és jó volt ez az időszak – foglalta össze az énekesnő a karácsonyi és szilveszteri időszakot.

-    Ami a munkát illeti, nagy a változás. Nem koncertezem, március óta csupán néhány fellépésem volt: raktárkoncert, pár tévés megjelenés. Nehéz időszak ez, hiszen a közönséggel így nem tudok találkozni. Az energiáimat az alkotásra próbáltam fordítani, új lemezem február 9-én jelenik meg, és két-hároméves időszakot ölel fel. Alkalmazkodom az új helyzethez, bár jó lenne már kicsit tisztábban látni, hiszen így nehéz dolog tervezni. Mindannyian megtanultuk, hogy ezt most nem lehet. Ennek ellenére én tervező típus vagyok, és fontos a kreativitás, az alkotói énem mozgásban tartása, de kell a rugalmasság is az alkalmazkodáshoz. Remélem, már nem tart sokáig a mostani helyzet – mondja bizakodóan Zséda, aki arra is kitér, hogy többnyire állandó szerzőkkel dolgozik, de most Jamie Winchester is írt három dalt a lemezre. Általában szólóban énekel, néha viszont partnerekkel adja elő dalait.



-    Létrai Ákos Valahol című szerzeményét duettben adtuk elő, de énekeltem már Demjénnel, Charlie-val, Vastag Csabával, Király Viktorral, a Cotton Club Singers énekeseivel. A Hello most különleges helyet foglal el a szívemben, és dal béli partnerem, Kökény Attila személye is. Nagyon megérint, ahogy énekel, jó ember és jó énekes, kiválóan kiegészítjük egymást. A dal eredetileg nem duettnek készült, de gyakran eszünkbe jutott az ő zeneisége, érzülete, ezért bevontuk a produkcióba, és ez jó döntés volt. A dal folyamán jól épült, jól nyílt a két hang, ez egy pozitív találkozás volt. Imádom a múlt század negyvenes éveinek világát, ahol a Casablanca játszódik.  A klip fekete-fehér, azért is választottuk ezt a formát, stílust, hajviseletet, a kor divatját. Én a legszívesebben ezekben a ruhákban járnék. A Casablanca a világ legromantikusabb filmje, és arról szól, amiről a dalunk is: a be nem teljesült szerelemről. A történet és ez a két ikonikus hős, Humphrey Bogart és Ingrid Bergman karaktere magában hordozza azt a párt, akit mi is megjelenítünk. Attila nevében is mondhatom, mindketten nagyon élveztük a közös munka minden percét – mosolyog Zséda, majd beavat a forgatások titkaiba.

-    A klipek szempontjából a koncepció menet közben is változhat. Az Életben maradni című klipnél nagy forgatásra készültem, illetve készültünk, a ’70-es-’80-as évek nagy táncos filmjeinek – Flashdance, Életben maradni, Mindhalálig jazz! - világát akartuk megidézni, de jött a vírus, és szétzilálta a csapatot. Ladányi Andrea például Barcelonából küldte a koreográfiát, a táncosok többsége az otthonában dolgozott, én is így tettem. Nem volt más választásunk, alkalmazkodnunk kellett a megváltozott körülményekhez. Mégis, azt gondolom, a klipben minden benne van, amit a szakmánk sérülékenységéről, törékenységéről el akartunk mondani, a megváltozott helyzet pedig még jobban átírta a sorokat. A Csak a szívemet dobom eléd klipje Vikidál Gyula dalának feldolgozása. Időutazás ez is, itt a Vissza a jövőbe című film volt a fejünkben, egy DeLorean-ben ülök és száguldok az éjszakában. A dal is ’85-ös, tehát visszamegyünk kicsit az időben, mégis futurisztikus a megidézett hangulat. Egyébként egy klip összeállítása pár óra, vagy maximum egy munkanap. Jól előkészítjük, aznap már tudja mindenki a dolgát, és egy-két hetes utómunkával elkészül az alkotás – fogalmaz az énekes, majd befejezésül a pihenéssel kapcsolatos kérdésünkre válaszol:

-     Igen, ha kényszerűségből is, de most több a szabad időm. Sokat olvasok, filmezek, sorozatokat nézek. Az új lemezem, a Szívizomláz február 9-én jelenik meg. Kilenc éven át készítettem kalendáriumot, a legutóbbi kimaradt, hiszen leginkább a lemezre koncentráltam, de tervezem, hogy folytatom a sort. Természetesen vannak új zenei tervek, és egy videós tartalom kidolgozása is folyamatban van, de mellette töltekezem, aktívan igyekszem kihasználni az időt addig is, amíg újra találkozhatok a közönséggel. 

Fotók: Zsédaprodukció Kft.

 

Galéria

További Hírek

Kapcsolat

Riportok


Info-Oké Riportok
8500 Pápa,
  +36 70 386 0883
  kapcsolat[kukac]mindenoke[pont]hu
  


Top