Hirdetés

Márton László: CARAFFA I felolvasószínház (Hangvilla, Veszprém - 3. emeleti stúdió)

Cím:
8200 Veszprém, Brusznyai Árpád u. 2.
Telefon:
E-mail cím:
Weboldal:
 Jegyek
Dátum:
2023. 03. 25. 17.00

Márton László díjnyertes Caraffa című művét egy felolvasószínház keretében a szerző előadásában hallhatja a közönség.

Márton László Caraffa-drámája megtörtént eseményeken alapul: az 1687-es eperjesi vésztörvényszék a magyar történelem első politikai koncepciós pere volt. A császári szolgálatban álló Caraffa tábornok brutális kínzással és körmönfont zsarolással arra kényszeríti a kisváros leggazdagabb, legtekintélyesebb polgárait, hogy olyan bűnöket valljanak be, amelyeket nem követtek el. A legsúlyosabbak: újabb kuruc felkelés előkészítése, államellenes összeesküvés, valamint a Munkács várában makacsul védekező Zrínyi Ilona anyagi támogatása. Minél több kicsikart vallomás, majd halálos ítélet születik, a tábornok annál inkább megrészegül saját hatalmától. Már ő maga sem látja a különbséget igaz állítás és hazugság, tény és fikció között. Vele együtt a meghurcolt polgárok is belebonyolódnak saját hazugságaik szövedékébe. Aki az életét próbálja menteni, bajba kever másokat. Aki a törvényességben bízik, jóhiszeműségében együttműködik a hóhérokkal és a gyilkosokkal.

Végül Caraffa olyan gátlástalanul rágalmaz, és olyan magas rangú személyeket próbál a koholt vádakba belekeverni, hogy abba belebukik. De ahelyett, hogy elnyerné jól megérdemelt büntetését, megjutalmazzák és előléptetik.
A szerző a cselekmény bonyolítása közben szem előtt tartotta a történelmi hátteret is, a törökellenes háborút és a kuruc mozgalom hanyatlását. Megmutatja, hogy egy helyik közösségben mennyi értelmetlen szenvedéssel jár a török uralom alóli felszabadulás és a történelmi értelemben vett haladás.

Márton László Caraffa-drámája, amely Petőfi Sándor hasonló témájú 1849-es drámatöredékét viszi tovább, a Pannon Várszínház drámapályázatának egyik díjnyertese. 2023 március 25-én, szombat este 19 órakor a szerző egyszemélyes felolvasószínház keretében adja elő munkáját a Hangvilla falai között.

Fotó: Márton Simon

Az előadás időtartama: 2 óra, szünet nélkül
Általános szerződési Feltétel (ÁSZF) és Házirend: https://pannonvarszinhaz.hu/aszf-es-hazirend
.
Az előadás a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program támogatásával jött létre.

Top