Kiss-Festék-Kisáruház

Két rokon a színek világában

Nagyszerű élményben lehetett részem. Két fiatalemberrel ismerkedhettem meg, akik elkötelezett hívei a színek kavalkádjának. A harmincas éveiben járó unokatestvérek vidáman fogadtak, és örömmel mutatták be üzletük profilját, valamint az elmúlt évek történéseit.
Kiss Konrád és Pődör Róbert a rendelkezésemre állt és kérdéseimre azonnal szinte egyszerre válaszoltak.
Konrád nyugodt, higgadt. Nagyon megfontolt, tartja a kapcsolatot a vevőkkel, szakmai profizmusával helyt áll a pult mögött is, és a vevők bármilyen kérdésére válaszol. Róbert egy pörgősebb, nyomulósabb, agilisabb és elhivatott szakember, aki a szervezések, ügyintézések "nagymestere" inkább.
Röviden úgy jellemezném őket tűz és víz, és ebben rejlik erejük, hogy teljesen kiegészítik egymást. Sikereiket közösen érik el.
2002-ben, mint friss diplomás villamosmérnökök önmaguknak tették fel a kérdést, hogy hogyan tovább?
Építőipar területén  már voltak családi tapasztalataik, és ebből kiindulva jött a fiúktól azaz ötlet, hogy legyen teljes a paletta. Úgy döntöttek, festékboltot nyitnak Pápán.
2003. február 4-én, mint vállalkozók, friss lendülettel, tenni akarással megnyitották első üzletüket. Önmagukra voltak utalva és próbálták a helyi igényeket felmérni és a beszállítókat is felfedezni. Sokat kilincseltek és önmenedzseléssel sok partnert találtak, akik köre egyre jobban bővült. Üzletüknek remek területet találtak egy nagyon forgalmas, jól megközelíthető, nagyszerű parkolási lehetőséggel és egyúttal bővítési lehetőséggel a Győri út 4. szám alatt.


A legjobb beszállítókkal sikerült szoros kapcsolatot kiépíteni, és profiljukat is folyamatosan bővítették. Eléggé fellendültek az építkezések Pápán és a környező településeken, és ők már nemcsak a festék kínálattal tudnak szolgálni, hanem a hőszigetelő anyagok árusítása is folyamatosan bővül a legprofibb és a legjobb minőségű árukkal. A legmodernebb hőszigetelő anyagokat forgalmazzák. Egyre nagyobb menynyiségben adnak el szárazépítészeti anyagokat is. Elmondták, hogy mindig nyitott szemmel járnak, és figyelik a modern technológiával készült anyagok beszerzésének lehetőségét, hogy az egyre növekvő igényeket is ki tudják szolgálni.

Jelenleg négy alkalmazottja van közös cégüknek. Nagyon jó a munkatársi kapcsolat, igazi remek csapatra tettek szert, akik szívvel - lélekkel, igazi kereskedői vénával megáldott kollégák. A dolgozókat megbecsülik, és év végén mindig összejönnek, hogy egy közös programmal jobban összekovácsolják a csapatot.
Fennakadás soha nem volt, mert általában minden anyag nagy mennyiségben raktáron van. Amennyiben bármi is hiányzik azt még aznap, de legkésőbb másnapra biztosítani tudják a vásárlóiknak. Nagyon rugalmasak a beszállítók és szinte minden kérést  teljesíteni tudnak 24 órán belül. Beszállítókkal folyamatos éves keretszerződést kötnek, és minden apró részletre kitérnek benne. A kivitelező cégekkel, akik a vásárlóik zömét teszik ki, szintén éves szerződésben vannak és így ezáltal zökkenőmentes egész évben a kiszolgálásuk.

Az árakban is nagyon rugalmasak tudnak lenni, mivel ha egy beszállítótól minél több árut vesznek, annál több kedvezményt kapnak, és ezáltal elfogadható áron tudják kínálni a termékeket, így piacképesek tudnak lenni.
Festő szakemberekkel is nagyon jó a kapcsolatuk. Velük egyedi megállapodásokat kötnek, adott vevőre vannak kikalkulálva a lehetőségek, melyek a fizetési kondíciókat is tartalmazzák. Sőt szakembereket is tudnak ajánlani, amennyiben erre lakossági igény van. Sikerük főleg a jó üzletpolitikájuknak köszönhető.
Hatalmas szerepe van a reklámnak is, és a szájhagyománynak is. Ha vevő elégedett velük, és ezt elmondja másnak is, és tovább ajánlják őket, akkor ez is hatalmas presztízs erővel rendelkezik.

Örömmel újságolták, hogy az idei évben az egyik legnagyobb beszállítójuk a Poli-Farbe Kft. Magyarország egyik meghatározó festékgyára az üzlet külső és belső arculatában nyújtott támogatást. Az éjjeli megvilágítás is remekül sikerült a homlokzaton és ez is reklámfelületként szolgál.
Másik ilyen nagy beszállító a JUB Kft., mely egy nemzetközileg elismert vállalat több, mint 130 éves tradícióval festékek gyártása terén, amely ma kilenc leányvállalatot foglal magában és több mint húsz piacon tevékenykedik.

A két "rokon" fiatalember mosolyogva mesélte, hogy ahogy a vállalkozásuk bővült úgy a közvetlen környezetük, a családi kapcsolataik is változtak. Konrád és Róbert is megnősült két - két kis gyermekük van és mindkettőjüknek bájos felesége, akik biztos hátteret nyújtanak a sikeres vállalkozásukhoz.

Megjegyezni kívánom, hogy a Róbert név jelentésében a dicsőség, hírnév, Konrád esetében pedig a merészség és a tanács a döntő jelentőségű, ahogy az elején is írtam, tűz és víz, ezek a biztosítékok a sikereikhez.

Távlati két- három éves terveikhez, az új fuvarozással kapcsolatos vállalkozásukhoz további sikereket, kitartást kívánva búcsúztam el.
Maradjanak meg egymásnak igaz hű társnak, virágoztassák fel együtt közösen továbbra is ezt a kis "gyöngyszemet".

Hegyi Ilona

Viktória-Gyorsétterem-Pápa

Három az egyben

Delta Üzletház Pápa

Közel negyed évszázada a piacon