Hadd főzzek ma...
Halgombóc :
(4-6 személyre)
o 20-25 dkg főtt szálkamentes halhús
o 2 nagyobb gerezd fokhagyma
o bazsalikom
o petrezselyem
o só
o őrölt bors
o 2-3 dkg friss gyömbér
o 1 e.k. keményítő
A halhúst villával összetörjük, sózzuk , borsozzuk. A fokhagymát, gyömbért reszeljük bele, tegyük bele a zöld fűszereket, keményítőt és villával alaposan dolgozzuk össze. Formázzunk belőle dió nagyságú golyókat. Fagyasztva sokáig tárolható. Levesbetétnek akár halászléhez, akár halleveshez felhasználható. Fagyasztás esetén a forrásban lévő levesbe kiolvasztás nélkül tegyük bele. Sokáig nem kell főzni, szinte csak át kell melegíteni.
Halalap:
Akár lehalászásokból, vagy akár horgászat során előfordul, hogy nagyobb mennyiségű halat kell feldolgoznunk. A passzírozási technikával, csak halászlé készítéshez tudunk tárolni alapot, de előfordulhat az is, hogy valaki nem szereti a halászlevet.Ilyenkor jöhet jól az a feldolgozási mód amit szeretnék leírni.
Több, aprólékosabb munkát igényel, de több mindenre használható lesz az így kapott alap. Én filézve rakom el a nemes halat, így a jelentős mennyiségű gerinc csont, fej, faroktő, apró hal jön össze. Egy jó nagy edénybe sóval, egész fej vöröshagymával felteszem főni annyi vízben, hogy ellepje. Eddig ugyanaz mintha passzíroznánk.
A különbség ezután jön, nem főzöm szét az alapnak valót, hanem csak annyira főzöm meg, hogy könnyen leszedhető legyen a főtt halhús a csontokról. Most jön a macera. Villával leszedem a csontokról a használható halhúst, és a kissé zsírosabb halászlének valót, ill. a szárazabb halhúst külön teszem.
Fél kilós margarinos dobozba teszem a halászlének valót, majd a lé zsírosabbjából keveset teszek rá a paprika oldhatósága miatt, majd le zárom, és fagyasztom. Felhasználáskor kb. 2-3 liter vízzel, két fej apróra vágott hagymával, sóval, pirospaprikával, ízlés szerint erős paprikával elkészíthető a halászlé.
További ajánlatok
Kapcsolat
Pápa és Vidéke Horgászegyesület
Pápa és Vidéke Horgászegyesület
8500
Pápa,
Korvin u. 37.
+36 20 575 4248
pvhe1947[kukac]gmail[pont]com
Nyitvatartás:
Hétfő - Péntek: 8:00 - 12:00 13.00 - 17.00
Szombat : 8.00 - 12.00
Vasárnap: ZÁRVA
Pápa és Vidéke Horgászegyesület
Pápa és Vidéke Horgászegyesület
8500
Pápa,
Korvin u. 37.
+36 20 575 4248
pvhe1947[kukac]gmail[pont]com
Nyitvatartás:
Hétfő - Péntek: 8:00 - 12:00 13.00 - 17.00
Szombat : 8.00 - 12.00
Vasárnap: ZÁRVA