Táplálkozás és a COVID-19
Az egészséges étrend számos betegség megelőzésében, kezelésében is szerepet játszik. A legújabb kutatások tükrében ez alól a COVID-19 okozta súlyosabb szövődmény, a légzési elégtelenséget okozó kórházi kezelést igénylő állapot sem kivétel.
Zöldségek és gyümölcsök
Érdemes naponta legalább 5 adag zöldséget és gyümölcsöt fogyasztani. Továbbá napi 1 zárt marék diófélét is érdemes beiktatni, mint száraz gyümölcsöt. Ezáltal fokozottan tudjuk fedezni a szervezetünk A, C, D, E, B komplex és cink, szelén szükségletét, amik fontos modulátorai az immunrendszerünknek. Továbbá a gyümölcsök és zöldségek magas folyadék, antioxidáns és rosttartalmuknál fogva szerepet játszanak a magas vérnyomás, a cukorbetegség és súlygyarapodás kontrollálásában, amik a COVID-19 szövődményeinek legsúlyosabb faktorai között szerepelnek.
A fentebb felsorolt vitaminok nagyobb mennyiségben megtalálhatóak a húsokban, halakban, salátafélékben, hüvelyesekben, tejtermékekben, olajos magvakban, tojásban, citrusfélékben, kiwiben, eperben, brokkoliban, karfiolban, sütőtökben, sóskában, spenótban, édes burgonyában és répában, stb.
Zsíradékok
A megfelelő típusú zsírsavak, mint az omega-3 és omega-6, megfelelő arányban történő fogyasztása mérsékli a légutak gyulladásos anyagainak felszabadulását. Ezek bizonyos növényi olajokban és a tengeri halakban fordulnak elő jelentősebben.
A szervezetünk egyik fontos enzimje az ACE2 (angiotenzin-konvertáló enzim 2), ami a tüdő, szív, vese és emésztőszervek sejtjeinek membránjához kapcsolódik. Az ACE2 révén csökken a vérben a nyomás. Egyes vírusok, mint a COVID-19 főleg ezen az ACE2-n keresztül tud bejutni a sejtbe.
Az étrend befolyásolja a vérben keringő ACE szintet, így a feltételezések szerint a fehérjékben gazdagabb ételek, a fermentált (erjesztett) tejtermékek, a savanyú káposzta gátlólag hatnak a COVID-19 vírus sejten való megkötődésében.
Ezzel szemben az egyszeresen telített zsírsavak, mint például állati zsírok és a pálmazsír kedvezőtlenek.
Testösszetétel
Az elhízás megnöveli a kockázatát a súlyos légzési elégtelenséggel járó szövődményeknek az előfordulását, ami kórházi ellátással jár együtt. Az elhízásnak elsősorban a fiatalabbak körében járt együtt magasabb kórházi szövődménnyel, idősebbek esetében meghatározóbb volt a krónikus betegségek megléte, mint a magas vérnyomás, cukorbetegség.
A nem megfelelően összeállított testsúlycsökkentő étrend olyan mértékű energiamegszorítással járhat együtt, ami nemcsak az immunműködést ronthatja, hanem a szükséges egyéb vitamin és ásványi-anyag bevitelt is súlyosan veszélyezteti. Továbbá alapanyagcserénknél kevesebb energia bevitel a közismert jojó effektushoz vezet.
A már meglévő krónikus betegségek, mint a magas vérnyomás és a cukorbetegség is szakszerű étrendterápiával előnyösen befolyásolható, ami nemcsak az alapbetegséget és lehetséges szövődményeit, hanem a kórházi ellátást okozó tüdőgyulladás kialakulását is mérsékli.
Az életmódváltás gyakorlati megvalósítása, különösen betegségek esetén dietetikus szakemberrel egyeztetve javasolt.
További Hírek
Dietetikai Rendelő Pápán
Dietetikai ellátásomon személyre szabottan, korszerű és egészséges táplálkozás megismertetésével segítek pácienseimnek a megfelelő étrend kiválasztásában.
Egészséges étrend online workshop
FONTOS: Szándékosan nem egy 1-2 hétre megtervezett mintaétlapot adok át, hanem egy olyan ismeretet, amivel könnyedén magadra és a családodra szabhatsz, valamint a kedvenc ételeidből állíthatod össze egészséges táplálkozásod.
Mi igaz a kávéról?
Sok helyen olvasni hol azt, hogy egészséges, hol azt, hogy egészségtelen a kávéfogyasztás. Hol is a valódi tudomány?
Milyen előnyei vannak egy dietetikus bevonásának a gyógyulás folyamatába?
Az egészséges étrend betegség megelőző, gyulladáscsökkentő, tápláló és gyógyító. Azok a betegek, akik táplálkozás terápiában részesülnek nagyobb valószínűséggel tartják be az előírt étrendet és a tüneteik is csökkenek.
Autoimmun bélgyulladások és a táplálkozásterápia
Az autoimmun bélgyulladások, mint a Crohn és a colitis ulcerosa a tudomány jelenlegi ismeretei szerint nem gyógyíthatók. Lefolyásuk két időszakra oszthatók, a nyugalmi és a fellángolás időszakára.
Elhízás terápiája
Számos betegség rizikóját növeli, mint a szív-, érrendszeri betegségek, cukorbetegség, köszvény, epebetegség, gyomorreflux, stb.
Érzékenyebb embereknek, gyerekeknek
A tűre érzékenyebb embereknek, gyerekeknek mindig ezt a kiváló minőségű tűt javaslom.
Dietetikai szaktanácsadás előtti teendők
A dietetikus első alkalommal történő felkeresése előtt érdemes háromnapos táplálkozási naplót írni.
Ajánlatok
Kapcsolat
AranyTű Rendelő
AranyTű Rendelő
8500
Pápa,
Esterházy út 5.
+36 70 386 0882
aranyturendelo[kukac]gmail[pont]com
Nyitvatartás:
Előzetes bejelentkezés alapján
AranyTű Rendelő
AranyTű Rendelő
8500
Pápa,
Esterházy út 5.
+36 70 386 0882
aranyturendelo[kukac]gmail[pont]com
Nyitvatartás:
Előzetes bejelentkezés alapján