Házisütik eleink receptjei alapján

Aki nem lép egyszerre, nem kap rétest estére – hangzik a réges-régi népdal. Pedig a jó házi rétesért tényleg meg kell tennünk néhány fegyelmezett lépést, ha élvezni akarjuk ízeit. Nevezetesen el kell mennünk a Korona utcára, a nemrég nyílt Kráfli nevű sütödébe, ahol a rétesen kívül sok más kedvencünkkel is találkozhatunk. És a találkozás igazi ízélményt ígér.

-    Az alapkoncepció az, hogy mi a Kráfliban csak házi rétest és más házi süteményt készítünk, hagyományos eljárással és alapanyagokkal. Talán éppen emiatt ütközünk gondokba, ugyanis a bolthálózatok, akik igényelnek tőlünk süteményt, melléteszik az ipari, felfújt, különböző adalékanyagokkal készített réteseket, sütiket. Azt hiszem, kicsit rendet kell rakni a fejekben: nem biztos, hogy az a jobb, ami nagy és szabályos. Az emberek a szemükkel vásárolnak, de ha megkóstolják a miénket is, azt sokkal finomabbnak találják. Egyelőre nehéz érvényesülni ezekkel a termékekkel a kereskedelemben. Ezt mindenkinek, nekünk is el kell fogadnunk – mondja Orbán Balázs, az üzlet megálmodója.



-    Milyen módon értékesítik a termékeket?

-    Két-három napi átfutási idővel, csak megrendelésre készítjük a süteményeinket a boltok, cukrászdák számára. Magánszemélyeknek is megrendelés alapján gyártunk, létezik egy Facebook-oldalunk, és készül a honlapunk is, ahol ez lebonyolítható. A rendelt mennyiséget és fajtát papírdobozba tesszük, így vehetik át. Egy árukiadó ablakot alakítottunk ki az üzletben, így be sem kell jönnie a vásárlónak. Készítünk hétvégi dobozokat is, hatféle süteményből dobozonként tizenkét darabot teszünk bele, ezekből lehet választani. Ha valaki azt mondja, hogy neki éppen házi zserbóra van szüksége, azt is megsütjük.

-    Mekkora személyzettel látják el a feladatokat?


-    Jelenleg két dolgozóval működünk, akik az első nap ötszáz szelet rétest nyújtottak meg és töltöttek fel. A kínálatunk káposztás, almás-mákos, meggyes-darás, túrós, de a kínálat az igényekhez alkalmazkodik. Az eladási ár igazodik a Pápán elfogadotthoz: 350 és 400 forint között van, bár egy Kinder Maxi King, amiben a nutellától a habig minden megtalálható, 450 forintba kerül. Attól, mert kézműves termékeink vannak, még nem szoroztuk meg kettővel az árakat – mosolyog Balázs, akinek nem az üzem jelenti a megélhetést, hiszen jól menő könyvelő irodát működtet. A Kráfliban családtag dolgozik, aki hozza magával a régi, jól bevált recepteket és a több évtizedes tapasztalatot. Balázs teljes mértékben rá is bízza a bolt dolgait.



-    Tervezzük cukor-, illetve laktózmentes termékek gyártását is, a technikai feltételeink ezt megengedik. Ebben együttműködünk Szabó Richárd dietetikussal, az ő szaktudása garancia számunkra. Közösen kidolgozott receptjeink vannak, illetve feláll az apparátus is, hiszen ez több munkát ad, mindent fel kell tüntetni a termékeken. A puding próbája az evés, látnunk kell, hogy időben mit tud a két ember, ha kell, bővítjük a létszámot. Hogy mire lesz igény, és mire jut idő, azt meg kell tapasztalnunk. Az előzetes felmérések szerint ezekre a termékekre óriási a kereslet.

-    Honnan származik az elnevezés?

-    Az üzlet nevéhez a hájas kráfli adta az ötletet, azt is fogunk gyártani. Ugyan csak télen, hiszen ahhoz friss háj szükséges – ipari hájból nem lehet elkészíteni -, és a falusi disznóölések télen zajlanak. Már kerestünk olyan gazdát, őstermelőt, akitől a friss hájat beszerezzük. Aztán házi szilvalekvárral, dióval töltve árusítjuk. Sokan azt sem tudják, mi az a kráfli, mégtöbben tudják, milyen finom, és reméljük, egyre szélesebb körben fogják megszeretni.

Galéria

További Hírek

Kapcsolat

Riportok


Info-Oké Riportok
8500 Pápa,
  +36 70 386 0883
  kapcsolat[kukac]mindenoke[pont]hu
  


Top