Vissza a munka világába

A Pápához közeli településen gondoltak egy nagyot, terveket szőttek, kihasználták múltjukból és jelenből adódó  lehetőségeiket és megszervezték a lehetséges jövőt. Ez jellemzi Nyárádot, legalább is, ami a közmunka programot, illetve az abból kinövő szövetkezeti formát illeti. Példaértékű kezdeményezés ez, ami segít megteremteni a kistelepülések jövőképét, munkát, megélhetést, kenyeret adva az ott élő embereknek, akik számára a siker csak szorgalmukon múlik.

-        Szövetkezetünk a közfoglalkoztatottak mellett önkormányzati tagsággal is rendelkezik, tehát a miénk egy közfoglalkoztatásra épülő szociális szövetkezet. A gépek haszonkölcsön-szerződés keretén belül az önkormányzat tulajdonát képezik. Ide azok az emberek kerültek be, akik a Start programban jó teljesítményt nyújtottak. Ők már nem közfoglalkoztatotti bérezést, hanem minimálbért kapnak. Ilyen típusú szövetkezet ezen a területen csupán Lovászpatonán és Nagypiriten működik. A kezdeti lépéseket pályázati támogatás biztosította, de az utána következő másfél évet már nekünk kell kigazdálkodnunk – fogalmaz Pajak Károly, Nyárád polgármestere, a Bitvamenti Start Szociális Szövetkezet elnöke.


-        Különböző szolgáltatásokat végzünk, amelyekhez rendelkezünk a megfelelő gépparkkal. Van kotrórakodónk, ezzel magánszemélyeknek és közületeknek végezzük el az árok-és alapásást, segítünk az építkezéseken, szállítunk termőföldet, elvisszük a fölösleget, kiássuk a vízvezeték csatornáját, egyszóval szinte mindenfajta földmunkát teljesíteni tudunk. Foglalkozunk fűnyírással, zöldterület gondozásával is, ehhez is rendelkezésre állnak a gépek a kisebbektől a legnagyobbakig, a karos fűkaszától a rézsűkaszáig.  Traktorjaink és a hozzájuk tartozó szerelvények pedig alkalmasak szinte mindenfajta mezőgazdasági munka elvégzésre. Bozótirtást is vállalunk, dolgozunk önkormányzatoknak is, és azt gondolom, áraink sem magasak. Négyzetméterenként 8-12 forint között mozognak, a díj természetesen függ a terület minőségétől, attól, hogy milyen gépet kell használnunk, vagy attól is, hogy hányadik kaszálást kell végeznünk – számol be a szövetkezet elnöke. Elmondja még, hogy igény esetén elmennek a helyszínre, megtekintik a területet, a körülményeket, azután döntenek arról, hogy a munka melyik árkategóriába esik. Tevékenységüket rendszeresen, visszatérően is vállalják.

A szövetkezet másik fő tevékenysége a bérraktározás.

Visszavásároltuk a valamikori termelőszövetkezet tulajdonát képező gabonaraktárakat, ezekben nagy mennyiségű termény tárolható a gabonától a raklapos áruig. Raktáraink egy részét most a Nitrokémia bérli, de van még tárolókapacitásunk bőven. Rendelkezünk egy hatvantonnás, hitelesített hídmérleggel, ez biztosítja a pontos mérlegelést.  A későbbi terveink között szerepel, hogy az önkormányzattól átvisszük a szövetkezetbe az állattartást. Ezen belül húshibrid csirkékkel foglalkozunk, ezekből turnusonként most 1500-1700 darabot értékesítünk a lakosság részére, illetve húsmárkákat is tartunk.
Bízunk a jövőben, hiszen szolgáltatásunk viszonylag jól működik, kevés befektetést igényel, és valós igény is mutatkozik rá. Már rendelkezünk előzetes szerződésekkel is, így nem félünk attól, hogy nem lesz munkánk.   Amennyiben a feladat úgy kívánja, akár hétvégén is dolgozunk. Ha bárki igénybe kívánja venni a szolgáltatásainkat, engem személyesen a nyárádi polgármesteri hivatalban, illetve telefonon tud keresni, egyeztetünk, megnézzük a helyszínt, megbeszéljük a tennivalókat – tájékoztatott Pajak Károly.

Galéria

További Hírek

Kapcsolat

Riportok


Info-Oké Riportok
8500 Pápa,
  +36 70 386 0883
  kapcsolat[kukac]mindenoke[pont]hu
  


Top