Lemezlovas vágta dj Gregori-val

Mi kell egy éjszakai fürdőzéshez? Ha Pápa, akkor természetesen a Várkertfürdő medencéi. Meg persze jó idő. De mindez mit sem ér, ha hiányzik a bulizós feeling. Június 19-én minderről Dj Béci, és meghívott vendége, Dj Gregori gondoskodott a helyszínen. - Két dudás egy csárdában? – kérdezhetnék, ha nem volna köztudott, hogy a két lemezlovas időtlen idők óta egyben két jóbarát is. No de hogyan is lesz valakiből fellépő dj, netán rezidens? Erről faggattam Sebestyén Gergőt, azaz Dj Gregori-t.

-    Nagyon fiatalon, hat-nyolc éves koromban kezdődött. Egy kis piros, karácsonyra kapott kazettás magnóval játszottuk, hogy én vagyok a disc jockey az emeletes ágy tetején, öcsém volt a kidobó, és mivel elég nagy volt a család, a többiek a táncparkettet foglalták el. Én zenéltem, ők táncoltak, csináltunk kis műbalhékat is, így indult a sztori. Aztán később, valamivel több, mint tizenöt évesen már én vittem a falubulikat a környéken. Dolgos Béla, Béci barátom akkor Nemesgörzsönyben volt rezidens dj, tőle vettem át cuccokat, megosztotta velem a tapasztalatait, tehát mi már onnan ismerjük egymást. Mindezt körülbelül húszéves koromig műveltem. Mellette amatőrként tizenöt éves koromtól versenyszerűen motoroztam, és azt választottam a zenélés helyett, mert sem anyagilag nem voltam felkészült – nem gazdag családból származom -, sem időm nem volt rá, hiszen ha szombaton zenéltem, a vasárnapi versenyre már nem maradt energiám, és nem tudtam fejleszteni, nagyobb helyeket, alkalmakat elvállalni. A zenei életbe közel egy éve tértem vissza. Amikor a kislányom megszületett, eladtam a motorokat, de éreztem, hogy valami nagyon hiányzik. Ha nem a motorozás, akkor ez csak a zene lehet - gondoltam. A bulikat akkor is jártam, ismeretségem, illetve ismertségem is volt, beálltam néha a pultba is, így lassan-lassan visszatértem. Kerítettem anyagi hátteret, van egy építőipari vállalkozásom, időm is van, és azt mondtam: most ebbe tegyük oda magunkat százegy százalékosan. Mindig azt mondom: lentről jöttem, de felfelé tartok. Megkerestem Pesten Purebeat Lacikáékat, akik a szakmában ikonnak számítanak, ők elismerték, hogy az alapokkal rendelkezem, tehát folytatódhat a tanulás. Elmondták, hogy létezik egy produceri oktatási forma is ezzel kapcsolatban. Egy éven át ezt tanultam, és még fogom is sokáig, de eljutottunk oda, hogy fél év alatt sikerült összeraknom a saját zenémet, ez a C-Blocktól a So Strung Out felremixelve. Kiment, mindenkinek tetszett, rádióban játsszák, minden nagy dj, a Szecsei & Jackwelltől az országban szinte nincs olyan hely, ahol a zeném ne szólalna meg. Már kijött a második, és nagyon sokan kerestek meg biztatással: csak így tovább! Facebook-on aktív vagyok, a TikTok szárnyal, felfelé ívelő tendenciát mutat, ott nagyon sok pozitív visszajelzést kapok. Beindultak már a bulik, jönnek a meghívások, telített volt a június, foglalt a hónap összes szombatja, sőt, de csütörtökre, péntekre, illetve hétfői napra is van megbízásom.

-    Mi szükséges ahhoz, hogy jó dj lehessen valaki? Elég ehhez a zene szeretete?

-    Alázat a nagyobbak felé, erre mindenképp szükség van, elszántság, erő, kitartás, és szeretet.  Nevezhetjük hobbinak, bár szerintem közelebb áll a művészethez. Aki nem próbálta, nem tudja, hogy a zene mennyi hangból áll össze, milyen sok munka van vele. A muzsika apró kis hangokból áll, ezekből rakosgatjuk össze, mint egy mozaikot. Fél évembe telt, amíg megszületett az első zeném, négy hónap alatt már megvolt a muzsika, és egy hónapon keresztül minden nap többször meghallgattam, hogy mit lehetne még finomítani rajta. És mindig találtam valamit. Ez nem egyszerű dolog. Mint ahogy a fellépések sem, mert a jó zenén kívül a közönséget is mozgatni, pörgetni kell, kommunikálni vele, te vagy a hangulatfelelős. Csak akkor jó egy buli, ha te magad jó vagy, tehát nagy rajtam a felelősség. Meg persze mindezt szeretni is kell. A célom az, hogy minél több saját zeném legyen. Olyan, ami csak az enyém, és ilyenből nincs több a világon. A feldolgozások úgy történnek, hogy kiválasztok egy nekem tetsző zenét, és belegondolok, hogy ebből mit tudnék alkotni. Természetesen ennek komoly jogi háttere, anyagi vonzata is van. Számomra a mystream, clubhouse vonal fekszik.

https://www.youtube.com/watch?v=0W5cnNbF2gQ

https://www.youtube.com/watch?v=RpbHrQWIoOI

https://www.facebook.com/100662572221797/videos/2681849192105492

-    Létezik-e ebben a „szakmában” a továbblépés lehetősége?

-    Ahhoz, hogy valaki producer legyen, szükséges a zenei érzék, a ritmusérzék, a zeneismeret, aztán az iskola, ahol évek során meg kell tanulni, hogy mit hogyan kell összerakni. Eszközként egy komoly számítógép, egy megvásárolható zeneszerkesztő program, effektek, hangzások, vokál, hangfal szükséges. És nagyon sok türelem, kitartás, energia. Türelmes, és nagyon jó családom van, erdélyi származású feleségem és kislányom mindenben támogat és elismerik azt, amit csinálok. Megértik, ha mennem kell, és nem lehetek velük, és tudom, hogy ők is büszkék rám.  Fellépő dj-ként csupán egy hiperszuper füles, egy mikrofon, egy pendrive és otthon egy zenelejátszó progi kell. Összegben mindez százezer forint. Azonban tudni kell, ha fellépős dj akarsz lenni, ahhoz ez nem elég. Jó zenét is kell csinálnod, hogy megismerjenek, hogy hívjanak. Attól senki nem lesz fellépő, vagy híres dj, hogy ő két zenét össze tud rakni, mert hiába tölti fel bárhova, töredéke a nézettsége, mint akkor, ha saját zenét csinál. Én nem vagyok sztár. Vannak zenéim, kijött a második, aztán jön egy harmadik saját, elismerik a munkásságomat, azért is játsszák például a rádióban, nagyobb bulizó helyeken, mert jó lett a zene. Ezt bárki megcsinálhatja. Összerak otthon egy zenét, elküldheti e-mail-ben a híres dj-knek, és ha ők jónak találják, akkor játszani fogják. Ha meg nem felel meg, akkor visszaírnak: köszönjük, nem kérjük.

-    Rengeteg lemezlovas dolgozik. Mi különbözteti meg őket egymástól?

-    A dj-ket az előadásmód, a stílus, a saját zene különbözteti meg. A dolog nem csak arról szól, hogy nyomjuk a zenét a pult mögül, a közönséggel is folyamatosan kommunikálni kell. Mégis, a saját zene a legfontosabb. Az te vagy, ha az tetszik, akkor befutottál. Hogy mennyit kell mikrofonozni, az változó. Függ a habitustól, a hangulattól, a közönségen látszik, hogy szeretnék-e, vagy sem. Én sokat beszélek. Fel kell konferálni a zenéket, felkészíteni a közönséget, hogy mi következik, mire készüljenek, hiszen a legtöbb számot ismerik.

-    Távlati tervek?

-    Tervek mindig vannak. Százegy százalékosan kimaxolni, amit lehet, és fellépő dj-ként sok helyre eljutni.  A nagy álmom, hogy a Nightlife-csapatba bekerüljek. Szinte naponta beszélek Szasa Kirijenkóval, a party-sorozat tulajdonosával, jóban vagyunk. Szeretek valakihez tartozni, szeretem a jó embereket, a társaságot. Ez egy igazi család. Nem a pénz motivál, van, miből éljünk, dolgozunk.  Az anyagiaknál sokkal fontosabb dolgok léteznek. Persze kell, hogy a fellépésekért pénzt kérjünk, hogy komolyan vegyenek, és nyilván vannak kiadásaink. Az állandó fejlesztés, a programok nem ingyenesek. Sokat kell utazni, az is pénzbe kerül, de engem leginkább a zene iránti szeretet, a bulikban kapott pozitív energia éltet, ez tölt fel. A fellépés idejére félre kell tenni a gondokat, csak a zenére szabad koncentrálni. Sokan megismernek, rám köszönnek, mondják: jó vagy, miattam jönnek a buliba. Ez jó érzés, ami anyagiakban nem mérhető.  Most újra indul az élet, jönnek a balatoni, a paksi, a pécsi, a szekszárdi fellépések, és mindenhol megpróbálok a legjobban teljesíteni. Ez már része az életemnek.

Fotó: A szerző


Galéria

További Hírek

Kapcsolat

Riportok


Info-Oké Riportok
8500 Pápa,
  +36 70 386 0883
  kapcsolat[kukac]mindenoke[pont]hu
  


Top